Er is bij u een nekhernia geconstateerd. De arts heeft met u afgesproken dat u hieraan geopereerd wordt. Op deze pagina vindt u informatie over de aandoening en de behandeling.
Een nekhernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. De inhoud van de tussenwervelschijf, een gelachtige substantie, is naar buiten gestulpt en drukt op een zenuwwortel. Dit veroorzaakt uitstralende pijn, eventueel een doof of prikkelend gevoel en/of verlammingsverschijnselen in de arm of hand. Als de pijn aan de arm binnen 8 weken niet vanzelf verdwijnt en erg hinderlijk blijft, kunt u in aanmerking komen voor een operatie.
Tijdens de operatie wordt de versleten tussenwervelschijf verwijderd. Dit kan gedaan worden via de achterzijde of de voorzijde van de nek. De keuze hiervoor hangt af van de ligging van de hernia en van eventuele stukjes bot die de zenuwen kunnen beknellen. Meestal wordt een operatie via de voorzijde gedaan. De neurochirurg, de arts-assistent, de physician assistent of de verpleegkundig specialist bespreekt dit van te voren met u op de polikliniek.
De duur van de operatie is afhankelijk van het aantal tussenwervelschijven dat verwijderd moet worden. Over het algemeen duurt de operatie een uur.
Op dit moment zijn er verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar de mogelijkheden bij operaties aan de nek. Tijdens uw bezoek aan de polikliniek zal beoordeeld worden of u in aanmerking komt voor deelname en zult u hierover geïnformeerd worden.
Gebruikt u medicijnen die invloed hebben op de bloedstolling , zoals bloedverdunners (bijvoorbeeld Ascal) en een aantal pijnstillers dan moet u hier enkele dagen voor de operatie tijdelijk mee stoppen. Dit is op de polikliniek met u besproken.
Praktische informatie over uw opname en de gang van zaken in het ziekenhuis krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur. Tijdens dit spreekuur heeft u onder andere een gesprek met de anesthesioloog, een arts die gespecialiseerd is in het toedienen van de verdoving.
Het is nooit precies te zeggen wanneer u aan de beurt bent. Operaties kunnen langer duren dan verwacht en er kunnen spoedoperaties plaatsvinden. Op de dag van de operatie proberen we u zo goed mogelijk in te lichten over het verwachte tijdstip waarop u geopereerd wordt.
De avond voor de operatie moet u vanaf 24.00 uur nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf dat moment niets meer mag eten en drinken.
De chirurg maakt aan de rechterzijde van de hals een horizontale snee van ongeveer 5 cm. Vervolgens wordt de tussenwervelschijf verwijderd en wordt een 3D geprinte titanium cage geplaatst.
Na de operatie gaat u via de uitslaapkamer terug naar de verpleegafdeling. U heeft dan nog een infuus om vocht en medicijnen toe te dienen en soms een wonddrain voor de afvoer van wondvocht. Als u zich goed voelt mag u weer eten en drinken.
De eerste 4 uur na de operatie moet u plat blijven liggen. Meestal mag u dezelfde dag of de dag na de operatie uit bed. U kunt na 1 of enkele dagen naar huis. De eerste dagen na de operatie kunt u nog last hebben van nekpijn of pijn hoog tussen de schouderbladen. Ook slikproblemen en het gevoel van een ‘brok in de keel’ kunnen voorkomen. Dit wordt veroorzaakt door zwelling van de wond.
In de eerste periode zijn de operatiewond en de nekspieren vaak pijnlijk. Afhankelijk van uw conditie kan het herstel van de operatie enkele weken tot maanden duren.
Bij een operatie aan de achterkant van de nek mogen de hechtingen 7-10 dagen na de operatie verwijderd worden door de huisarts. Bij een operatie aan de voorkant van de nek heeft u meestal oplosbare hechtingen. De verpleegkundige zal u op de afdeling informeren over hoe u de wond kunt verzorgen.
Na de operatie is het belangrijk om in beweging te blijven. Fysiotherapie is niet noodzakelijk. Lichamelijke inspanning en extreme nekbewegingen moet u de eerste 2 maanden vermijden. U mag uw hoofd naar links en rechts draaien en naar beneden buigen, maar niet teveel naar achteren buigen. Uw lichaam geeft zelf aan waar uw grenzen liggen.
Wanneer u weer kunt gaan werken is afhankelijk van het soort werk dat u doet en van de grootte van de operatie. Overleg hierover met uw bedrijfsarts en uw fysiotherapeut.
Geen enkele operatie is zonder risico en ook bij deze operatie is er een kleine kans op complicaties zoals:
- Er kan een infectie of een nabloeding optreden, waardoor soms opnieuw geopereerd moet worden.
- Doordat rondom het ruggenmerg en de zenuw geopereerd wordt, is er een kleine kans dat een lek ontstaat in het ruggenmergsvlies. Dit veroorzaakt hoofdpijn en herstelt spontaan na een aantal dagen bedrust.
- Een zenuwwortel kan beschadigen waardoor u minder controle heeft in een spier of minder gevoel in het gebied van de zenuw. Het herstel hiervan is onzeker en duurt vaak maanden. Beschadiging van het ruggenmerg of het ontstaan van een dwarslaesie is zeer zeldzaam.
- Het fixatiemateriaal (cage) is lichaamsvreemd materiaal en dit kan breken, loslaten of verschuiven.
- Als u aan de voorkant van de nek bent geopereerd kunt u na de operatie moeite hebben met slikken en/of hees zijn. Dit is meestal tijdelijk en herstelt na een aantal dagen tot weken.
U komt na 2 of 3 maanden terug voor controle op de polikliniek bij de chirurg, de arts-assistent, de phsyiscian assistent of de verpleegkundig specialist. Indien nodig zal er een controlefoto of CT-scan gemaakt worden.
Als u deelneemt aan een wetenschappelijk onderzoek zult u nog contact hebben met één van de onderzoeksverpleegkundigen.
Wilt u meer informatie over (het behandelen van) CTS of hebt u vragen over Neurospine? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar:
MC Haaglanden/Antoniushove, polikliniek neurochirurgie: 088 – 9794365
Groene Hart Ziekenhuis, polikliniek neurochirurgie: 0182 – 505002