Carpaal tunnelsyndroom (CTS)

Carpaal tunnelsyndroom, een tegenslag

Tintelende of pijnlijke vingers, of glippen veel dingen u door de vingers? Wellicht hebt u last van het carpaal tunnelsyndroom. Wat is het, en wat is er tegen te doen?

Wat is het carpaal tunnelsyndroom?

Het carpaal tunnelsyndroom (afkorting CTS) is een beknelling van de middelste armzenuw (de nervus medianus) in de carpaal tunnel. Deze carpaal tunnel is een u-vormige goot die gevormd wordt door de handwortelbeentjes. Van boven wordt de goot afgesloten door een strakke band, het ligamentum carpi transversum. In de carpaal tunnel bevinden zich de buigpezen (de pezen in de onderarm die de vingers buigen) en de middelste armzenuw. Bij een carpaal tunnelsyndroom is de carpaal tunnel te nauw, waardoor de middelste armzenuw bekneld raakt.

De klachten bestaan uit een tintelend of pijnlijk gevoel in de hand en de vingers. Vooral de duim, de wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger zijn pijnlijk. Ook kan er een verdoofd gevoel van de vingertoppen ontstaan. Of krachtsverlies, waardoor dingen gemakkelijk uit uw handen vallen.
De pijn kan uitstralen via de onderarm en elleboog tot in de schouder. ’s Nachts nemen de klachten vaak toe, soms zo erg dat u er wakker van wordt. Overdag kunnen de klachten optreden bij autorijden, het vasthouden van een boek of fietsen. Soms komt het carpaal tunnelsyndroom aan beide handen voor.

 

Hoe weet ik of ik last heb van CTS?
Hoe kan CTS worden verholpen?
Wat zijn de mogelijke complicaties?
Wat kan ik na de operatie verwachten?
Waar kan ik terecht met mijn vragen?