Kanaalstenose

Een kanaalstenose, typisch ouderdomsverschijnsel

U hebt pijn in uw onderrug en benen of billen. De diagnose wordt gesteld en u blijkt een spinale stenose te hebben. Een vernauwing van het wervelkanaal. Wat is dit, hoe komt het en hoe kunt u ervan herstellen?

Wat is een kanaalstenose?
Heb ik een operatie nodig?
Hoe wordt een kanaalstenose geopereerd?

De vernauwing in het wervelkanaal kan worden opgeheven door middel van een laminectomie (het verwijderen van een of meer wervelbogen) of een interarcuaire kanaalverwijding (tussen de wervelbogen door).

 

Bij een laminectomie wordt er door de neurochirurg een verticale snede in het midden van de rug gemaakt. De grootte van de snee is afhankelijk van het aantal wervelbogen dat moet worden weggenomen. Door het weghalen van de wervelboog wordt er weer ruimte gemaakt voor de zenuwwortels in het wervelkanaal.

Laminectomie

 

 

Een interarcuaire kanaalverwijding wordt door de chirurgen van Neurospine als operatietechniek het meest gebruikt. Ook hierbij wordt er een verticale snee in het midden van de rug gemaakt, waarbij de grootte van de snee weer afhankelijk is van het aantal wervels waarin ruimte moet worden gemaakt. Het wervelkanaal wordt verruimd door aan de binnenzijde van de wervelbogen en de facetgewrichtjes bot weg te halen. Hierbij wordt dus niet de hele wervelboog verwijderd, zoals bij een laminectomie het geval is.

Interarcuaire kanaalverwijding

 

 

Wat zijn de mogelijke complicaties?
Wat kan ik na de operatie verwachten?
Waar kan ik terecht met mijn vragen?